Tekst

[---] Mardipäevaks pidid olema kõik välistööd lõpetatud, ka linatalgud. Kõige viimased olnud alati Roelas Nirgi Tõnul just mardipäeval. See muutus siis ka lendsõnaks, sest kui küsiti või peeti aru, kuhu minna, siis kohmati pilkavalt: „Läheme Roela Nirgi Tõnu linatalgu lapule.“ Üldiselt püüti aga töödega enne teisi valmis saada ja sellest teistele teatada. Mäletan, kui vana Plara Mart juba mihklipäeva ajal meie väravas hõiskas, ilma et keegi temalt oleks küsind: „Viimased läätsed panin parsile.“ Läätsed jäivad ju viljapeksmisel alati viimaseks. [---]

Linatöötlemine.
Teateid üle maa.

Viru-Jaagupi

H. Lepiku

1970

RKM II 275, 203/4 < Viru-Jaagupi khk – H. Lepiku (1970)

Mardipäev

PÕLLUNDUS

Lina

463

6287
/ / / / /
Citation
“Mardipäevaks pidid olema kõik välistööd lõpetatud …,” Eesti rahvakalender, accessed April 26, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50287.