Tekst

[---] Kui mõnes talus elas Mardi-nimeline peremees, koguneti sinna. Talus oli söögilaud kaetud ja kes tuli, kutsuti sööma. Enne külalised laulsid veidi ukse taga ja seejärel paluti sisse. Sanditajad võtsid kiiresti jooksuriided pealt ära ja pesid värvitud näod puhtaks. Toitu ja õlut oli laual küllaldaselt. Viina aga polnud. Vahepeal käidi tantsimas. Sellises suures talus tapeti selleks päevaks suur loom, näiteks siga. Tehti sülti, vorsti, praadi, pasteeti, kapsaid, peedisalatit, saia. Magustoiduks õunasupp. Peaaegu hommikuni lõbutseti.

Mardipidu.
Ülemaaline, välja arvatud Setumaal. Läänemaal mardipulma nime all, üksikjuhtudel nimetatud kirmeseks, simmaniks, balliks.
Nimepäeva selline tähistamine siiski kuigi üldine pole olnud.

Põltsamaa

H. Kull

1978

RKM II 344, 597/8 (62) < Põltsamaa khk – H. Kull (1978)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Mardipidu, -pulm

442

6266
/ / / / / / / /
Citation
“Kui mõnes talus elas Mardi-nimeline peremees …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50266.