Tekst

[---] Andmata ei juletud jätta, sest kardeti sajatusi, mis oli eriti karja pihta sihitud: „Üks loom sul koju tulgu ja üheksa metsa jäägu (mingu).“ Muidugi sai sajatuste vastu ka abi. Nimelt pidi lehmil nende lõõgu arstima. Peremees pidi lehmalõast läbi pugema. Ükskord teinud poisid vanaperemehega jälle nalja: parajasti, kui see roninud läbi lõa, olnud poistel vigur valmis säetud ja tõmmanuvat vanamehe teiselt poolt seina lõasse kinni ja poovad kas või surnuks. Kõige suuremad sajatajad olnud naised. [---]

Karistused.
Põhiosas samased ehalkäijate tempude ja vastavate pulmanaljadega. Põhja-Eestist on vaid üksikuid kirjapanekuid.

Pärnu-Jaagupi

E. Treu

1929

ERA II 17, 645 < Pärnu-Jaagupi khk – E. Treu (1929)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Karistus halva vastuvõtu puhul

373

6197
/ / / / / /
Citation
“Andmata ei juletud jätta …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50197.