Tekst

[---]Naistel pidi olema mardipäevaks kedratud üks tükk niiti (see tuli linadest kedrata, lõng villadest), meestel pidi olema paar paslipaelu punutud. Seda nõudsid santid. Siis olid elumajad rehega koos, parre peale pandi niiditükk rippuma ja ka paslinöörid, sääl läksid santid üksühe eest neid omantama. Ühes kohas oli peremees pannud kapatäie vett parsile ja paslinöörid seotud kapa kõrva külge. Mart läks tõmmas nöörid ja kapatäis vett ka kaela ja kui neid asju ei old välja pantud, siis santid olid tigedad, sõimasid laisaks. [---]

Tööjärje, virkuse kontroll.
Kõneline käsitööde, kodu korrashoiu jms. kontroll on omane eriti läänesaartele, mujal väljendub peamiselt laulu vahendusel.

Iisaku

P. Kiiver

1959

KKI 43, 94 < Iisaku khk – P. Kiiver (1959)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Tööjärje kontroll

321

6145
/ / / /
Citation
“Naistel pidi olema mardipäevaks kedratud üks tükk niiti …,” Eesti rahvakalender, accessed April 26, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50145.