Tekst

Käidakse kadriks, martiks, vitsad ligi, küsitakse lastelt lugemist, kui ei mõista, vitsu. Vanemalt nõuti, kui palju tüdrukud villu ja linu kedrand, kui palju kangast kojutud, kas nõud ja õllekannud puhtad on. Meestelt, kas puid õues palju on, kas saanid-reed korras on. Kui ei olnud, anti vanale ehk noorele vitsu. Lapsed õppisid hirmuga, tüdrugud puhastasid häbi eest; pekstes sünnib niisugust naeru, kas kõht mõnel haige. Lapsed lugevad omad tükkid-pealood tõsiselt ja väriseva häelega, tüdrukud ja kõik toovad tööd näha, lõõtsapill mängib, kottimees korjab andeid, liha-leiba, kõik mis aga antakse.

Tööjärje, virkuse kontroll.
Kõneline käsitööde, kodu korrashoiu jms. kontroll on omane eriti läänesaartele, mujal väljendub peamiselt laulu vahendusel.
* tükkid-pealood – õppetükid

Saaremaa

A. Waltin

1903

H, Mapp 922/3 < Saaremaa – A. Waltin (1903)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Tööjärje kontroll

318

6142
/ / / / / / /
Citation
“Käidakse kadriks, martiks …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50142.