Tekst

Meid olli kümme vai kaitstõiskümme poissi. Kui mardiõhtu olli, sis käesime mõisaärra pool. Üks olli vanaesä nimele, kellel kott kaelas olli. Mõni ehit ennäst tantsu pääle, mõni olli pillimees. Üits tegi ennäst vanas sandis, istse maha ahju äärde ja lugesi ütteviisi edesi. Üks olli juut. Sellel olli väike kastike pantu täis kiikesugust kraami. Pand põrandu pääle maha. Perisärra vaatas sääl man ja’s juut pakkus tälle müia ütte ja tõist. Tä andis natuke tälle raha. Üks olli teind obuse, puust ilus pää ja kõrvad. Istus sääl pääl katsipidi. Tagaotsa pääle olli pantu kartulikorv. Es taha üleni obest tehä. Nii näedäs obese tagapool illus vällä. Olli saba kah pantu. Sis tä sõitis ümber tiiru, pildus perset sabage inimeisi ja ärrät vastu. Mõni olli ennäst säädenu ohvitseris. Mõnel olli preili riide sälläs. Üks olli õnnelinnuke. Varblane olli kinni püütu. Sis olli seäne kastikene vai puur tettü. Näedäs ärräle, et see om õnnelind. Sääl olli sis pantu nisukese paprekese, mes kellekile oll kirjutet, kas su elu lähäp alvaste vai äste. Varblane es oska võtta, sis temä esi and kätte lehekese.
Me käisime pal’lu läbi, tõisen mõisan, kõrtsikohat ja veske pääl. Sääl anti vanaesäle suur karask. Olli üks kubjas karjamõisan. See andis terve siasingi. Saeme raha mitu ruublit. Ja sis perast pidasime pidu mõisan mitu päeva. Teime nal’la ja tantsisime.

Mardid mõisas, asutustes jm.
Teateid üle maa, kuid tegemist on suhteliselt hilise kombega.
Mardikskäimisest Sangaste rukki aretaja krahv Bergi pool on mitmeid kirjapanekuid.

Sangaste; Karksi

L. Pedajas

1940

ERA II 284, 121/3 (120) < Sangaste khk – L. Pedajas (1940)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Mardid kõrtsis, mõisas jm

284

6108
/ / / / / / / /
Citation
“Meid olli kümme vai kaitstõiskümme poissi …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50108.