Tekst

[---] Kui sisseminek om lubatu, sis kannap märdisante esa kõik oma latse, kes hennast koolus pandes lume pääl lameva, ütstõise perrä sisse ja paneb neid niisama koolus olemises põrmandu pääle maha. Perän sedä, kui kiik sisse omma kannetu, nakap esa ommi latsi ello ajama, ta panep oma pikä nuia ühele koolu latsele perse mano, puhup hõngo ta sisse, kohe nakap koolu kässi ja jalgo liigutama ja kargap kärmast üles. Niida tetas kõigide[ga] kõrdamööda. Om see sündinu, sis andas egaleütele amet; esä õppep mõnele meiessät ja emä laulap ahootsal, paklo langategemise tarvis näpovahel:

„Mina ketra siidi,
vala vaskilanga,
mino poea proogeta,
karälatse kaadsota.
Esi ihoalaste,
miis paläs paku pääl.
Tit tirrrr, puts virrrr.“ [---]

Laste elluäratamine.
Haruldane. Tõenäoliselt slaavipärastest surnumängudest, vrd. Tšitšerov, lk. 202.
* koolus pandes – koolnuks kujutades; koolus olemises – koolnud olekus; meiessät – meieisapalvet; paklo – takku; poea – pojad; proogeta – püksteta; kaadsota – püksteta

Räpina

Joh. Kotli

1877

EKmS 4° 4, 163 (34) < Räpina khk – Joh. Kotli (1877)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Rollimäng

177

6001
/ / / /
Citation
“Kui sisseminek om lubatu …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/50001.