Tekst

[---] Uks avanes ja sisse tuli must, kelle veiksed sarvenupud mütsist välja ulatasid. Temale järgnes ratsamees, kellele järel tuli pika nokaga kurg ja siis veel trobikond teisa kabajanskid. Mustamees kamandas ja ratsamees kekerdas kesk põrandat, kurg toksis pliida ees ja otsis sealt vist prussakat, teised aga lasksid seal ümber tantsu. [---] Kurg kurivaim oli küll koolmeistri Karla. Ajand omale tagurpidi pööratud kasuka peale, millest üks käsi kure kaela kujutas. Selles hoidis ta leivasegamise mõla, oligi see kure nokk. Andis sellega minule veel piki sääri. Lastel andis aga mardipäevast rääkida kaua.

Kurg.
Sookureks maskeerimine on varasem, valge-toonekureks maskeerimine hilisem komme.

Rakvere

H. Lepiku

1970

RKM II 275, 206/7 ja 210 < Rannu khk – H. Lepiku (1970)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Maskeerimisviis

152

5976
/ / / /
Citation
“Uks avanes ja sisse tuli must …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49976.