Tekst

Mardipäevan tetti valget mära. Minu esä tei obese koju, pää ka otsa. Nõnasõõrmed punatsed ja suu-silmäd mustad. Kaits lina pandi üle. Üte ummelus võeti keskelt valla, panti pää ja kaal läbi. Topiti vana püksid õlgi täis. Sis sääl olli üits nallakas vana naine, kes taht nalla, tollega käisime. Kui me katekesi käisime Vüüneri man Sangla mõisan, tahtsime nätä, kudas mulk ka sante vasta võtab, aga temä es kutsu sisse ega es anna ka midägi. Sis lätsime kõrtsi. Sääl olli meil ruum tantsi ja laulda. Obesel olli kurina kaalan. Vits tetti obese kere kujulitses. Väiksemad vitsad risti pääle. Linapeod pääl, et es tunne, kes kai. And oll ka taga. Too olli kõvaste, kui kakati, et ärä ei tule. Too es laula muud kui: „Laske märti sisse, märt om tullu!“ Kui sisse ei saa, siis koputan. [---]

Hobune.
Teateid vähem kui karuks maskeerimisest.
* koju – kuju; üte ummelus – ühe õmblus; and – händ; kakati – katkuti

Rannu

E. Tampere

1968

RKM II 252, 125/6 (16) < Rannu khk – E. Tampere (1968)

Mardipäev

MARDISKÄIMINE

Maskeerimisviis

144

5968
/ / / / / /
Citation
“Mardipäevan tetti valget mära …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49968.