Tekst

Engeaig. Engeaal pidi ega talu engele viima meeleäässe midagi söögivärki, sest sel aal pelläti, et kui es vii, sõs enge kiusave taga ja sõs tõisel aastal villä- ja kartulasaak väike. Sellepärast viiti engele egast söögiasjast raasike. Viiti kartulaputru, leibä ja liha ja mõnikord ka mõnda muud söögiasja. Söök viiti väikside puukaussega ülesse tare otsa pääle, kos enge pidive olema, kuna talule tulive. Kui söök oli kausin alal, sõs üteldi, et enge ei ole tahtan ja saanu vihatsese, mispärast arvati sõs, et vaimu toove sõs midagi alba.

Hinged halvasti toidetud – teevad halba.
Inimese surma kui hingede rahulolematuse tagajärge on märgitud ühel korral; looma- või põllukahju hingede halva kohtlemise pärast veel Jõelähtme, Rapla, Pilistvere, Kõpu khk.

Tarvastu

J. Veskemäe

1940

ERA II 282, 373/4 (18) < Tarvastu khk – J. Veskemäe (1940)

Hingedeaeg

HINGEDE KODUSKÄIK

56

5732
/ / / / /
Citation
“Engeaal pidi ega talu engele viima meeleäässe …,” Eesti rahvakalender, accessed April 26, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49732.