Tekst

Vanad inimesed räägivad, et inimesehinged iga sügisi kodu tua peal elavad ja teisel novembril jälle surnuaiale tagasi lähvad. Ja usuvad, et kui nad minema hakkavad, siis vihtlevad nad ene koitu. Ja siis viitakse neile süüa, tapetakse igaühele üks kana ära, praetakse valmis ja viitakse kausiga tua ääre peale. Koiduaeg, kui nad minema hakkavad, siis lähab keegi inimene neid vaatama, aga üksipäini, võtab valge hobuse rangid, lähab voliugu juure ja vaatab läbi rangide kiriku poole; siis nägima, kuida hinged lähvad keik valges riides, tenavid mööda, tee täielt kiriku poole.

Hingede vastuvõtmine ja ärasaatmine.
* tua peal – elumaja lae peal; voliugu – ulviaugu; nägima – pidavat nägema

Suure-Jaani

T. Kuresson

1889

H III 7, 415 (1) < Suure-Jaani khk – T. Kuresson (1889)

Hingedeaeg

HINGEDE KODUSKÄIK

29

5705
/ / / / / /
Citation
“Vanad inimesed räägivad, et inimesehinged iga sügisi …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49705.