Tekst

[---] Ega sügüse edimesel talvekuu päeval, kui hengepäev on, sis tulive henge ega talumajja nagu suure külalise, kedä iluste pidi vastu võetama. Selle päevä õhtul keedeti sis ikki midagi paremat sööki, tapeti kas seapõrs, lambatalleke ära, panti paremit lihatükke ja mõni käkike kopa sisse ja viiti tare või kambre otsa pääle hengile söögis. See söök seis sis sääl mitu päeva, senigu viimate kassi või hiire ta säält ära seive. Sellest päeväst loeti sis neli nädälid edesi ja üteldi sis seda vaheaiga hengeajas. Oli see aig mööda, sis oli üsnä nelja nädäli peräst hengeõlletus, see om hengeärasaatmine, sel päeväl es tetä änämb neile midägi tempu.

Hingede vastuvõtmine ja ärasaatmine.
* hengeõlletus – hingede ärasaatmine (sõnast õlletama – lauluga ära saatma)

Tarvastu

A. Rennit

1888

H III 6, 199/200 (1) < Tarvastu khk – A. Rennit (1888)

Hingedeaeg

HINGEDE KODUSKÄIK

23

5699
/ / / /
Citation
“Ega sügüse edimesel talvekuu päeval …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49699.