Tekst

Hingeõhtud. Vanasti peetud neid nõndanimetatud hingeõhtuid. Neil õhtutel viidud hingelistele ikka andisid ja kingitusi – ühesõnaga, viidi nendele meelehääd. Need hingeliste õhtud olnud mardi ning jõulude vahel. Täpselt nende kohta ei teata öelda. Oma arvu poolest olnud neid õhtuid nii umbest kuus või viis, mida hingeliste õhtuteks nimetatud. Neid õhtuid käsitatud teatud aukartuse ja austamisega – need olnud pühad õhtud. Neil õhtuil töid ei tehtud. [---]

Hingedeaja kestvus.
Aega on määratletud vähem kui neljandikus tekstidest, orientiiriks sagedamini mihklipäev ja mardipäev, harvemini kadripäev ja jõulud. Kõige sagedam ajamäärang on nädal enne (peale) mihklipäeva kuni nädal enne (peale) mardipäeva.

Kihelkonna

M. Tooms

1926

E, StK 39, 99/100 (77) < Kihelkonna khk – M. Tooms (1926)

Hingedeaeg

NIMETUS, AJA ARVESTUS

10

5686
/ / / / / /
Citation
“Vanasti peetud neid nõndanimetatud hingeõhtuid …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49686.