Tekst

Midruskipääva lauba (sie on Lutteruse õigeusu ülestõusmise püha lauba, ehk vanarahva aru järäle on midruskipääv kolm nädalat pärast mihklipääva) tehasse kõik pidutoidud, kuda kellegi jõud kannab ja pannasse õhta toidud lauale ja lusikaid ja süemariistu niipalju kui tarvis on, nende inimeste ar[v]u järele, mes aga mälestatasse, mis sialt majast surnud on. Siis käib perenaine ümber lavva, kergitab lusikaid, leivatükkisid, jne. ja sunnib surnuid süema, sedaviisi käib ja sunnib ta niikavva kui arvab, et inimene kõhu täis võib süia. Teised inimesed istuvad niikavva seina jääri müeda. Kui arvab, et jua kõhud täis on, siis ütleb: „Пили, ели, сыт, вон.“ Nüüd tuleb oma pere lavva taha ja akkavad surnutest järäle jäänud toitu süema.

Hingede toitmine kodus.
Toidu jätmisest ööseks lauale teade ka Setumaalt.
* jua – juba; пили, ели, сыт, вон – jõite, sõite, kõhud täis, minge välja

Iisaku

D. Timotheus

1889

H II 7, 786/7 (113) < Iisaku khk – D. Timotheus (1889)

Midrusk

NIMETUS, TÄHENDUS

10

5653
/ / / / /
Citation
“Midruskipääva lauba tehasse kõik pidutoidud …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49653.