Tekst

Milles kuut mihklipäävä üü kõlksõhe pandas? – Kuut pandas selle mihklipäävä üü kõlksõhe, õt jumalal om vannuhalvõlõ ant üts üü haina panda. Ku om mihklipäävä üül kuuvalu, sis vanahalva pandva niitä päält hindäle haina. A ku ommõ mihklipäävä üü pilveh, sis vanahalva saa-e haina kuivada ja nä võtva kõlksist valmist haina. A ku ommõ kuut kõlksõh, sis tuust kõlksõst nä hainu võtta saa-e, a võtva tuust kõlgusõst õnnõ, koh kuuti olõ-e ja tuul peremehel läävä haina ruttu otsa.

Kuuvalge, selge ilm – ei tule loomasööda puudust; vana­pagan saab ise heina teha.
Üleskirjutusi Võru-, Setumaalt, Pärnumaa lõunaosast ja Lutsist.
* selle – sellepärast; kõlksõhe – kõlgusesse, heinte või põhkude panipaika; ant – antud; saa-e – ei saa; õnnõ – ainult; olõ-e – ei ole

Setu

M. Podrätšikov

1935

S 104063/4 (5) < Setumaa – M. Podrätšikov (1935)

Mihklipäev

ILMASTIK

Kuu

327

5581
/ / / / /
Citation
“Milles kuut mihklipäävä üü kõlksõhe pandas …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49581.