Tekst

Vanarahvas kõnõlas nii, et hussimaaräpääva ei tohe’ mõtsa marja minnä’. Üte hussimaaräpääva oll lännü kiäki naistõrahvas marja. Tuu naistõrahvas oll kaknu’ kõiki varsiga’, õt saas rutumba. Sai sis kuvõrra kakku ka’, na’as jo’ hussõ nägemä. Tima veiga’ hussõ peläs ja na’as jo’ ar kodo tulõma. Mis sai õks suuveerele lähembähe, na’as õks rohkõmb hussõ nägemä. Otsani’ suuveereh näk üte lipuga’ hussi. Tuud näteh na’as pakku kodopuulõ. Hussi’ naksi’ takah ajama. Naistõrahvas na’as viil kõvõmbahe pakku. Hussi’ naksi ka viil kõvõmbahe takah ajama. Naistõrahvas kai, nii õt midägi inäp õi avita’ ja visas marä’ maalõ. Nigu marä’ maalõ visas, naka-as inap hussi’ takah ajama. Kodo sai, sis ka’ kõik aig viil värüsih. Ku õdagult magama hiidas, sis näk unõht, ku ütli: „Tütrik, aja’ ar veritse’ rõiva’ sälast!“

Uss viimast päeva ohtlik; ei tohi metsa minna.
Poolsada kirjapanekut, rohkem Ida-Eestist (vt. levikukaart: ussimaarjapäev). Marjulise tagaajamine (Setumaa) kuulub tavaliselt viissenjapäeva (14. IX) juurde.
* kuvõrra – kuigivõrd; kakku – katkuda; na’as – hakkas; veiga – väga; lipuga – harjaga; kai – kaes, vaatas; naka-as – ei hakanud; inap – enam; värüsih – värises

Setu

N. Koplimägi

1940

ERA II 286, 455/6 (1) < Setumaa – N. Koplimägi (1940)

Ussimaarjapäev

LOODUS

30

5197
/ / / /
Citation
“Vanarahvas kõnõlas nii, et hussimaaräpääva ei tohe’ mõtsa …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/49197.