Muud erinimetust peale külimaarjapäeva ei ole kuulnud …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Muud erinimetust peale külimaarjapäeva ei ole kuulnud …

Tekst

[---] Muud erinimetust peale külimaarjapäeva ei ole kuulnud ja kui palju seda vanast pühaks peeti, ei saa tõendada, sest vanemal ajal peetud Helme laata ka külimaarjapäeval, aga kui vene usk tuli ja Tõrva vene kirik ehitati, hakati Helme laata pidama 18. augustil, sest see olla veneusulistel niivõrd tähtis päev, et sellel päeval laata ei tohitud pidada. Kuivõrd laat aga kohalisse rahva hinge oli juurdunud, näitab lugu, et rukkiküli tähtaega arvati ikka Helme laada järgi ja sellest saadik see hilines mõne päeva. Sellepärast ei saa nüüd tagantjärele enam otsustada, kuivõrd seda päeva pühitseti külimaarjapäevana ja kuivõrd Helme laada päevana, sest Helme laada päeval ei olla tööd tehtud ka siis, kui laat mõne päeva võrra edasi aeti.

Kommentaar

Laat.
Teade karjasele püha andmisest veel Iisaku khk. Üldiselt olid karjasekaubaga lepitud vabad päevad suvistel ja jaanipäeval.

Kihelkond

Helme

Koguja

H. Martin

Kogumisaasta

1942

Täisviide

ERA II 303, 531/2 (23d) < Helme khk – H. Martin (1942)

Tähtpäev

Rukkimaarjapäev

Teema

PÜHITSEMINE

Tähtpäevateksti nr

19

Teksti nr

4964
Date Added
September 22, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / /
Citation
“Muud erinimetust peale külimaarjapäeva ei ole kuulnud …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48964.