Tekst

Iga lauritsapääval peetakse Kuussalu kirikus jutlust (vist selle kiriku ehitajameistri mälestuseks). Mõnikümmend aastat tagasi läinud kõik kihelkonna rahvas kiriku, aga Kolga Kõnnu härra põle lasknud oma valla rahvast ega mõisa tiumehi kiriku minna, sest sel pääval olnud mõisas suur rukkivihuvedamine. Üks moonamees hakanud ütlema: „Kõik mõisnikud annavad täna oma teenijatele püha, mikspärast siis meile püha ei anta?“ Selle küsimise eest lasknud härra tiumehele 60 hoopi vitsu anda, et „kasi nüüd, laisk, tööle“. Kui juba suuremalt osalt vihud sisse saand veetud, ajanud must äikesepilve ülesse. Kange torm möllanud nii hirmsaste Kolga Kõnnu härra põllu pial; mis vihud sisse vedamata olnud, need lahutanud torm ära, et vihud veerenud tormi kääs ja rabanud ivad suutumaks maha. Pitkne löönd viljaküüni põlema. Härra jäänd see aasta rukistest nii ilma, et põle sugugi saand. Siis ütelnud härra: „Küll ma olin rumal, sest jumalal on ikka enam võimust kui minul.“

Tähistamine.
Teateid Kuusalu khk ja Kadrina khk põhjaosast.

Kadrina

J. Neublau

1897

E 7455 (12) < Kadrina khk – J. Neublau (1897)

Lauritsapäev

TÄHENDUS, PÜHITSEMINE

6

4794
/ / / / / /
Citation
“Iga lauritsapääval peetakse Kuussalu kirikus …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48794.