Tekst

Mõlapäiv ol´l pääle piitrepäävä tuu pühäpäävä. Sis käuti kõõ Mõlla kerkohe, kõigi pooli tull rahvast kokko. Mõlapäävä müüdi Mõlah vikahtit ja tsirpe ja rihhu, selle õt ol´l tuu aig, kuna ol´l kõkõ ainuppa vaija. Mõlah viidi kõõ ütte pühasekeist ümbre kerigu ja kia ol´l haigõ, sai sis tervest. Mõla kerigu all om vesi, läteh, sinnä käu pal´lo rahvast, kel määne haigus om, mõskma ja tuvvas ka klaaskõisiga kodo. Tuu viiga mõst, sis sütüse ar kõik haigusõ’. Kerigualusõ uss om vallalõ õga päiv, ku’ kerigu aig lät’, sis või õgaüts sääl kävvu.

Kirmas esimesel peetripäeva-järgsel pühapäeval.
Eriti kuulus on olnud kirmas Mõla kiriku juures – nn. mõlapäev.
* rihhu – rehasid; selle õt – sellepärast et; kõkõ ainuppa – kõige enam; kõõ – alati; sütüse – paranevad

Setu

A. Oinas-Tammeorg

1937

ERA II 173, 755/6 (32) < Setumaa – A. Oinas-Tammeorg (1937)

Peetripäev

PEETRIPÄEVA JÄRELPÄEV

43

4338
/ / / /
Citation
“Mõlapäiv ol´l pääle piitrepäävä tuu pühäpäävä …,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48338.