Tekst

Piitrepääväl ei tohe kuhja luua, tuuperäst et Piitre olõvad äkiline ja pandõv piksõga kuhja palama. „Ja tuud ommõti mi esi ommi silmiga näkki,“ ütles kõnõlõja, „ku Kannuküla all Alska Kusta piitrepääväl lõi, – sai nii õdaguspuuldõ enne, ni lei piknõ kuhja palamagi. Niisaantõ oll, vana inemise mäletäse, Hansi-Kolgan ja Ritsikuoja veeren pikne piitrepäävätse kuhja palama lüünü; mõisa laskunu ütskõrd Tiitsal (karjamõisa) ristikhainu piitrepääväl rõuku panda, tuu ka oli pandunu palama.“ [---]

Kuhjategu keelatud – pikne süütab põlema.
Tuntud Karula, Hargla, Rõuge khk. Ühine lätlastega. Keeld on teistel heinaaja tähtpäevadel, nt. Setumaal elia- ehk jakapäeval (20. VII).

Hargla

J. Pähn

1890

H II 32, 216 (38) < Hargla khk – J. Pähn (1890)

Peetripäev

PÕLLUNDUS, HEINATEGU

18

4313
/ / /
Citation
“Piitrepääväl ei tohe kuhja luua …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48313.