Kui tütrik ehk tsüra taht saia rikast naist vai rikast miist …

Source

„Eesti rahvakalender“

Title

Kui tütrik ehk tsüra taht saia rikast naist vai rikast miist …

Tekst

Kui tütrik ehk tsüra taht saia rikast naist vai rikast miist, kedä timä sald väiga, a timä õi tulõ sullõ, siis tii sa niimuudu kui ma siih opa.
Jaanipäivä õdagult ehk üüse vai kual aol muutkui mine õnnõ mõtsa, õnnõ eks inne päivä nõsõngut, otsi üts vana kusikuklasõ pesä üles, mis om jo mitu aastäka saisnu sääl. Niisugutsõlõ kusikuklasõ pesäle tulõ egäl jaanipäivä üüsel üts niisugunõ härm, mis katt ar kõik pesä õhukõsõ kõrrakõsõga ja tuu sulas ar, kui õnnõ tuli päivänõsõmise aig. Sa võta sedä härmäkest, panõ kohegi anoma sisse, mis piat ka sul olõma üteh võõdõt. Kui sa olt selle härmäkõrrakõsõ ar koränu uma anoma sisse, siis mine kodo ja tii sellest vett, panõ sedä vii sisse härmä veitkese ja mõsõ umma suud selle viiga. A tuud piat tegemä õnnõ inne päivä nõsõngut, [---] nii et tuud õi tiiä kiäki. Sa anna sedä härmävett tuulõ, kedä väega sallidõ, a anna kas viina, saia vai koh taht seeh, siis tuu sinno maaha inäp õi jätä.

Kommentaar

Sipelgajuust (-vaha).
Väheseid tekste Võrumaalt (Põlva, Räpina, Rõuge, Vastseliina khk), kasutatuna armumaagias ainult Setumaal.
* tsüra – poiss; sald – sallis, armastas; õnnõ – ainult; nõsõngut – tõusmist; aastäka – aastat

Kihelkond

Setu

Koguja

A. Kits

Kogumisaasta

1934

Täisviide

S 92741/2 (9) < Setumaa – A. Kits (1934)

Tähtpäev

Jaanipäev

Teema

PUTUKAD

Alateema

Sipelgad

Tähtpäevateksti nr

609

Teksti nr

4171
Date Added
September 21, 2016
Collection
Tekstid ERAst
Item Type
Kalendriteade
Tags
/ / / / / /
Citation
“Kui tütrik ehk tsüra taht saia rikast naist vai rikast miist …,” Eesti rahvakalender, accessed April 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48171.