Tekst

Jaanipäeva õhtu tetti jaanituli maha. Raiuti kuuski, kadajit ja lepäagu seäntse lage kotuse pääl. Sõs aeti kari ümmer tule. Karjapoiss lääp kige ihen, karjapasun kaalan ja koera perän. Tüdrugu ja naise aave karja kolm tiiru ümmer tule. Pernaisel olli võikauss, tüdrugul piimäkauss kähen. Sõs visati egä tiiru aig tulle kumakist, võist ja piimäst kah. Mõni kogun terve kuu, nee, kellel kodujumal olli. Toise olli nädäli kogunu. Perel ei ole tohtin enne anda, et aigust tule.

Karja ajamine tule juurde (ümber tule) – hea karjaõnn.
Kombest umbes 40 teadet Pärnu-, Viljandimaalt, Tartumaa lõunapoolsest osast, koos ohvritoimingu kirjeldusega põhiliselt Pärnu-, Viljandimaalt (eriti Karksi, Helme khk, vt. levikukaart: jaanipäev (1)). Vrd. ohverdamine.

Karksi

S. Tanning

1938

ES, MT 227, 819 < Karksi khk – S. Tanning (1938)

Jaanipäev

KARJANDUS

Kari ümber tule

525

4087
/ / / / / / /
Citation
“Jaanipäeva õhtu tetti jaanituli maha …,” Eesti rahvakalender, accessed April 27, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48087.