Tekst

Jaanipäeva hommikul saadetud vara kari metsa. Karjateel olnud kanamuna. Popsimees näinud seda ja öelnud, et ärgu keegi puutugu seda muna. Popsimees võtnud muna kindaga maast üles ja pannud ahjusuu pääle põlema. Pärast vajutanud veel ühe kivi sinna pääle. Popsimees keelanud, et kui keegi tuleb talust midagi tahtma, siis ei tohi anda. Tulnudki üks lähedal elav lesknaine, pää paistetanud, palunud mingit rohtu. Talust öeldud, et ega siin apteek pole, ja ei ole talle ka külma vett antud. Lesk surnudki varsti pääle selle kliinikusse.

Nõiaese.
Põltsamaa khk on teade leivakoorukesest nõiaesemena, Saarde khk üheksat sorti lilledest, millega taotleti võõrale karjale õnnetusi ja hävingut.

Karula

S. Kutti

1935

ERA II 115, 69/70 (13) < Karula khk – S. Kutti (1935)

Jaanipäev

KARJANDUS

478

4040
/ / /
Citation
“Jaanipäeva hommikul saadetud vara kari metsa …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48040.