Tekst

Jaanipääva laupäva öösel leitakse tihti lehmi salateel lüpsetud olevat, kuna see muud ei ole kui ebausujüngrite töö, kes sellega oma põrguliku mõtetega naabri karjaõnne, kes temaga vaenus elab, ära kaotavat. Ning tihti jäävat ka see lehm päris kuivaks, mida saadan tühjaks imenud. Abi selle vastu olevat see: kui tunned ette aimata, et seda krutsikut on mängitud, siis lüpsa see lehm uueste ning anna see natuke piima, mis veel lehmast tuleb, selle lehmale, keda sa arvad seda tööd teinud olevat, siis kasuvat õnnetus uueste tegija karjasse ja arvatud kahjulane jäävat õnnetusest vabaks.

Võõra lehma lüpsmine.
Võõra lehma lüpsmisest üle 20 teate, põhiliselt Lõuna-Eestist.

Helme

H. Karolin

1889

H I 2, 347 (4) < Helme khk – H. Karolin (1889)

Jaanipäev

KARJANDUS

455

4017
/ / / /
Citation
“Jaanipääva laupäva öösel leitakse tihti lehmi …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/48017.