Tekst

Kes omast külvist rikkalikku lõikust tahab saada, mingu jaaniööse naabrite põllule ja köitku sääl rukkipäid, kolm tükki ühes, kokku. Sarnasi viljapää kogusi sidugu ta üheksa. Enne kella 12 mingu ta lähemasse metsa ja valvaku seal niikaua, kuni sõnajalg õitsema hakkab (mis kella 12 ajal pidada sündima), võtku see õis ja mingu peastku siis seutud viljapääd jälle lahti. Ei lähe tal aga mitte õnneks sõnajalaõit leida, siis mingu ja lõigaku ta kõik kokkuseatud pead kõrte otsast maha. Sarnase teu tegija saada omast külvist 9 korda suuremat lõikust kui naabrid.

Põllunõidus – viljapeade korjamine, sõlmimine võõral põllul.
Põllunõidusest ligi 30 teadet.

Torma

G. Sirel

1892

H II 43, 682 (22) < Torma khk – G. Sirel (1892)

Jaanipäev

PÕLLUNÕIDUS

322

3884
/ / / /
Citation
“Kes omast külvist rikkalikku lõikust tahab saada …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47884.