Tekst

Jaanipäva laupäva hommiko järge lähtvad külakonnast igast perest vaim, mõni emane, mõni isane, kuidas kellegil juhtub aega olema, lähemale karja-arule, kust kadagud saada on, raiuvad seäl kadagud, mõnikord kümmekonda koormad. Lähämalt metsast raiutakse suur puu maha, mis maa sisse püsti pannakse ja senna ümber taotakse kadagud torni õhtaks põletamise tarvis.
Mõnes kohtas seätakse tõrvanõu postide otsa kõrge mäe peäle, kust hästi välja paestab, enamiste üle Muhumaa.
Kõrtsmikud võtvad mehed seks päevaks omale tööle, kes mõnes kohtas kahe ehk kolme versta takka kadagad torni teha kõrtsi juure vädavad. Mõnikord ostvad kas rubla eest tõrvanõusid ja laskvad postide otsa seäda, mis õhtast põlema laseb panna. Kui külarahvas omad tornid saavad põletatud, on kõrtsi toirn viimane põleda: sinna lähtvad keik jälle leedule. Mida suurem tuli, seda roh­kem rahvast kokko lähäb ja sedamööda kasvab ka kõrt­simehe põld kaubamüüma juures. [---]

Leedutuli.
Leedutuld on varem põletatud heinamaarjapäeval (2. VII). Tuntud Muhus; ülekandumisest jaanipäevale (leedutuli mõlemal tähtpäeval) teateid XIX saj.
* emane – naisterahvas; isane – meesterahvas

Muhu

O. T. K.

1872

H I 4, 547 < Muhu khk – O. T. K. (1872)

Jaanipäev

JAANITULI

Tuletegemine

174

3736
/ / / /
Citation
“Jaanipäva laupäva hommiko järge lähtvad külakonnast …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47736.