Tekst

[---] Maiõhta noored tüdrukud, kis taht kangeste näust ilusad olla, võtt ja korjand metsa alt maikellukesi (õisi), last pärast, kui maituli old juba ära põlend, siis sussitand nende pial õisa, nõnna et mahl old välla tulemas; seda mahla tuld kolm korda järjekuti iga laupää õhta näu piale panna, see teind näunaha ilusaks ja nooreks. Pidand aga noorekuu aal mearima, mudu, kui vanakuu aal, siis võtt näunaha sui eena-aal kangesti vistrikka täis. [---]

Tulede tegemine.
Üle 20 teate; enamasti nimetatud tuld maituleks. Ruhnus on olnud maituli ridva otsas ning seda on peetud olulisemaks kui jaanituld.

Kose

G. Sommer

1941

ERA II 304, 236/7 (4) < Kose khk – G. Sommer (1941)

Volbripäev

TULEDE TEGEMINE

7

3181
/ / / / / /
Citation
“Maiõhta noored tüdrukud …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/47181.