Tekst

[---] Antud naesterahvile õmmelusetööd, mehed jälle teinud kaplu (nöörisi), mis talu peale tarvis läinud. Ka karjastele antud sedasama tööd. Õmlemine tähe[n]tanud hundi silma kinniõmlemist, see on, ta ei näha siis karja; nööride tegemine jälle tema jälgede kinniolemist, see on, et ta karja juurde tuliste jooksta ega säält ära ei võida. Seda usutud kindlaste ja toimetatud mõnel kohal truuiste. [---]

Paelte punumine – hundi jäljed kinni.
Kirjeldus veel Mihkli khk. Pastlanööride jm. majapidamises vajalike paelte punumine on olnud tavaks juba varasematel talvistel tähtpäevadel (küünlapäeval, vastlapäeval), samuti vaiksel nädalal – kärarikaste tööde tegemise keelu ajal.

Karksi

H. Vaabel

1890

H III 16, 283/4 (1) < Karksi khk – H. Vaabel (1890)

Jüripäev

KÄSITÖÖD

Paelte punumine

365

2821
/ / / / /
Citation
“Antud naesterahvile õmmelusetööd …,” Eesti rahvakalender, accessed April 27, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46821.