Tekst

Jüriba ommiku laseb igaüks karja välja, kui ta kua pärast jüripääva ei tia kui kavva kodu piab. Jüriba ommiku käib peremies, puupia[ga] nuga terapidi suus (ambus), tera suu puole ja nua pia parema kää puol, kolm kõrda peripääva ümber karja ja teised majarahvas käivad ilma nugadeta täma järäle. Selleläbi pidada kõik õnnetu­sed karjast iemal oitud saama. Kui sel ajal üks võeras inimene juhtub tulema, siis ei võeta selle tervistki vasta, enne kui luomad välja on saadetud.

Ümber karja käimine – kari püsib koos, ei juhtu halba.
Üle 10 kirjelduse eri paigust. Setumaal tuntud ka lihavõttemunaga ümber karja käimine (ühine venelastega).

Iisaku

D. Timotheus

1889

H II 7, 785 (108) < Iisaku khk – D. Timotheus (1889)

Jüripäev

KARJANDUS

Karja väljalaskmine

185

2641
/ / / / /
Citation
“Jüriba ommiku laseb igaüks karja välja …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46641.