Tekst

Jüripäeval olli perevahetemise aig. Telmine olli varakult, vanast käisive kõrdsin, teive mokalaata. Telliti jüripäeväst jüripäeväni, ega poole aasta teenijäd es ole. Hiljempest akasive poole aasta viisi. Minti uuel teenjäl perrä. Sääl talul tulli iki kardulesõnnik ärä laote, enne ku uue kotuse pääle lätsid. Talu terämehe ja mõisa moonakse tullive jüripäeväl. Poisi ollive enämpest poole aasta pääle tellit.

Peretellimine, mokalaat.
Tavaliselt toimus peretellimine, s. o. töölepingu tegemine juba varem (tõnisepäeval, 17. I; küünlapäeval, 2. II; vastlapäeval; paastumaarjapäeval, 25. III); jüripäeval tähistati lepingu kehtima hakkamist.

Halliste

S. Lätt

1961

RKM II 107, 150 (17) < Halliste khk – S. Lätt (1961)

Jüripäev

ÜHISKONDLIKUD VAHEKORRAD

64

2520
/ / /
Citation
“Jüripäeval olli perevahetemise aig …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46520.