Tekst

Naised tulid kõrtsi juure pühä pidama. Iga naine, kes menevaasta õli saand minia, tõi selle juripäiväl Raudile kaasa ja õstas tõistele naistele kortel viina. Siis tõsseti ämm ja mini üles ja ninda võeti minia ka naiste ulka vasta.

Lüpsikute turrutamine – lehmad annavad hästi piima.
Üle 30 kirjelduse, põhiliselt Jõhvi, Iisaku khk. Puunõude suurpuhastus ning turrutamine on kuulunud samuti suure neljapäeva traditsioonidesse, kuid sel puhul tegelikult, mitte sümboolselt. Jüripäeva lokaalne „lüpsikute turrutamine“ kannab lehmade hea piimaanni saavutamise, karja edendamise (Vaivara, Jõhvi, Lüganuse, Maarja-Magdaleena khk ja Põhja-Tartumaa) või otsest lüpsikute hoolduse eesmärki (Jõhvi, Viru-Jaagupi, Iisaku khk). Ilmne vene traditsioonile omane naistepeo funktsioon oli neil naiste kokkutulekutel, kus toimus ühtlasi noorikute sümboolne pühitsemine abieluseisusse (Iisaku, Jõhvi khk). Pikemalt vt. Tampere, Kirde-Eesti, lk. 234–245.

Iisaku

A. Hallik

1938

ERA II 166, 469/70 (16–17) < Iisaku khk – A. Hallik (1938)

Jüripäev

LÜPSIKUTE TURRUTAMINE KÕRTSIS

25

2481
/ / / /
Citation
“Naised tulid kõrtsi juure pühä pidama …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46481.