Tekst

Munavieretus oli. Sellega noorem järk ei teinud tegemist. Naisemehed tegid. Tehti plats ja renn ja siis veeretati. Seda tehti siin ümberringi igal pool, mitte meie külas üksi. See oli suureks moeks ja pruugiks, et ikka pühade ajal mindi veeretama. Lihavõtte- ja nelipühi aegus tehti seda. Rohkem nelipühi aegus, sest lihavõtte oli külmem aeg.
Puust renn tehti, muna lasti veerema ja igaüks pidi ühe muna laskma. Siis hakkasid teist korda peale. Kui siis laskja muna kellegi teise vastu puutus, siis võttis selle ja oma muna ära ja lasi niikaua kui enam ei puutu­nud. Siis hakkas teine laskma. Ja kui juhtus, et munad seal lõppesid, siis viimane, kes muna võttis, pidi sinna kopkas raha püsti panema, teine, kes veeretas ja puutus, võttis selle ära. Ehk pangu muna asemele.
Seda mängisivad rohkem vanemad, kes tantsida ei taht­nud. Plats tehti ka kiigest eemale, et kiigelisi ega tantsi­jaid mitte segada.

Munaveeretamine.
Komme tuntud üle maa, eriti populaarne Võru-, Setumaal. Müntide, kompvekkide vm. kasutamine on juhuslikumat laadi. Munaveeretus algas nagu kiikuminegi teisest lihavõttepühast, hilisemal ajal pole sellest kinni peetud. Spetsiaalsed munaveeretusrennid olid mollikujulised.

Iisaku

L. Raudsep

1955

KKI 20, 101/2 (84) < Iisaku khk – L. Raudsep (1955)

Lihavõtted

TOITLUS

Munad

64

2360
/ / / /
Citation
“Munavieretus oli. Sellega noorem järk ei teinud tegemist …,” Eesti rahvakalender, accessed April 18, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46360.