Tekst

Kevadpühade mune värvisime mitmet moodi. Sibulakoortega, vihalehtedega, linaseemne aganatega, kuusekäbidega, närtsudega, paberitega. Kui tahtsime kirjusid saada, sai materjaal munal ümber pandud, kui ühte värvi, siis patta segi. Kui juba tulid kiigelviimise munad värvi, siis sai juba paremat värvi muretsetud, lakki ja kirju paberid.
Värvidel olid muidugi igal omad tähendused. Punane pidi tähendama armastust, roosa – õrnust, roheline – lootust, sinine – truudust, kollane – valskust, hall – tasandust.
Mune sai värvitud igat värvi ja kui poisid mune otsma tulivad, lasime neid ise valida, selle järel otsustasime siis nende meelsust.
Munadel said isegi salmid peale kaabitud. Nimetähed ja laused, nagu:
Häid pühi!
Rõõmsaid pühi!
Mind mälesta!
Ära unusta mind!
Sind armastan!
Sind auustan!
Soovin õnne!
Hea mälestus! jne.

Munade värvimine.
Veneõigeusulistel kombeks ka kiri „XB“ – „Христос Воскрес“, kingitavate munade puhul saaja nimi (nt. Iisaku khk ristilapse nimi). Mõnevõrra on olnud tuntud lihavõttemunade värvimine punaseks.

Karksi

M. Sarv

1930

ERA II 23, 564/5 (9–11) < Karksi khk – M. Sarv (1930)

Lihavõtted

TOITLUS

Munad

51

2347
/ / / /
Citation
“Kevadpühade mune värvisime mitmet moodi …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/46347.