Tekst

Kui kari esimest korda välja lastakse, siis tehakse karjatsele üks väike pätsikene (kaker), millest ta väljal ühe jao ära peab sööma, teise jao koerale andma ning kolmandama jao koju tooma; ei tee ta seda, siis on karja õnn kadunud ja hunt viib lambaid metsa.

Jõululeib, karjasekakk – karjaõnn püsib.
Teateid jõulu ajal tehtud leiva andmisest loomadele on rohkem Lääne-Eestis. Põhiliselt Saaremaal on tavaks loomadele sööta vastlapäeval tehtud leiba. Tuhkapäevakaku söötmine vähem tuntud, poornavatska on antud Setumaal (poornapäev – lihavõtte paastu esimene pühapäev) – ainuke teade. Karjasele kaku valmistamisest on väheseid kirjapanekuid. Loomadele kaku söötmisest vt. Loorits, Grundzüge I, lk. 143; Rantasalo I, lk. 30– 32; Vilkuna, Arbeitsfeste, lk. 48–49.

Halliste

J. Kivikilt

1893

H II 48, 13/4 (8) < Halliste khk – J. Kivikilt (1893)

Karjalaskepäev

KARJANDUS

33

1743
/ / / / / /
Citation
“Kui kari esimest korda välja lastakse …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45743.