Tekst

Karjalaskmisepääval sai Lelles paljugi kombid pruugitud. Peremees ja perenaene läksivad lauta, panivad mitmeid suitsetamiserohtusid paja sisse ja suitsetasivad igat elajat kordamööda. Suitsetamiserohuks pruugiti metsast nõiakõllad ja riivistükki (assa foetida), viirukit ja mürri, üheksatsugu suitsetamiserohtu jne. [---]

Suitsutamine.
Nõiakollaks on rahvasuus enamasti nimetatud ungrukolda (Lycopodium selago). Kasutatud eriti suitsutamisel paha silma vastu. Tiivistriik ehk juudasitt on lõunamaise päritoluga juudapuuvaik (Asa foetida), sageli kasutatud rahvameditsiinis kurja silma – „kaetuse“ vastu.

Juuru

H. Lemberg

1896

H III 27, 166/7 (1) < Juuru khk – H. Lemberg (1896)

Karjalaskepäev

KARJANDUS

11

1721
/ / / /
Citation
“Karjalaskmisepääval sai Lelles paljugi kombid pruugitud …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/45721.