Tekst

Vanasti töötas egaüks oma kodu tiitsast, koos pole töötamas käidud. Vastlapäe ja tuhkapäe öhta käidi koos saunas ülalistumas. Siis pole taluperes tuld üles vöetud, muidu sui akkavad ärjad töötades löötsutama. Poisid ja tüdrukud olid koos. Poisid mängasid kaartid ja tüdrukud kudusid vardud. Tüdrukud pidid leeritud olema, umb. 16–17-aastased.
Jouluajal vois ka käia külas mängimas leeritud noored. Vanasti ööti nende kohta – küla lapsed. Kes said viisteist aastat täis leeri akatuseks, nee vöeti leeri, nooremad jäid teise aasta sisse.
Vastlapäeva ja jouluöhtu käidi oma küla peredes, teise külla ei mindud. Vahest ainult poisid käisid teistes külades. [---]

Käsitöö tegemine saunas.
Ülalistumised e. tüdrukute ühistööõhtud toimusid saartel talvisel perioodil. Vastlapäeval oli ülalistumisi harva. Vähe teateid saartelt.

Mustjala

E. Tampere

1959

RKM II 88, 75/6 (11) < Mustjala khk – E. Tampere (1959)

Vastlapäev

KODUSED TÖÖD

Tuld ei tohi üles võtta

164

773
/ / / / / / / / /
Citation
“Vanasti töötas egaüks oma kodu tiitsast …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44773.