Tekst

Vastlapäeval ehk Viru pool nimetud liugupäeval tehakse õige kauge sõit teise külasse, et siis pikemad linad tuleva-aasta kasvavad. Mida pikem sõit, seda pikemad linad. Kodused noored, kes välja ei sõida, teevad kodu liugupäev.a nalja. Kus jõgi ehk lahtine jää on, senna koguvad keik ümberkaudsed noored inimesed kokku oma osavust liulaskmises näitama. Kes keige pikema liu teeb, sellel ka keige pikemad linad kasvavad. On mägi ehk mõni kõrgustik olemas, siis võetakse reed, saanid ja kelgud tarvitusele, kellel kuida on, ja lasevad siis võidu mäest alla. [---] Liugulaskjad häälitsevad ja laulavad:

„Linad liulaskijalle,
takkud tagatõukajalle,
tutred tuas istujale!“

Liugumine.

Vaivara

F. Feldbach

1928

E 62879/80 (2) < Vaivara khk – F. Feldbach (1928)

Vastlapäev

VASTLALIUG

Linaseemnekott istme all, linakurst

31

640
/ / / / /
Citation
“Vastlapäeval ehk Viru pool nimetud liugupäeval …,” Eesti rahvakalender, accessed April 19, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44640.