Tekst

Sellekõrrag (vastlapäev) olli mokalaat, kun poisse ja tidrukid telliti. Latse lasseve lingu mäest alla. Peret telliti kõrdsin. Lätsiv kõrtsi kokku. Pernase, peremehe ja poisi, tüdruku. Mia ole üte kõrra käinu. Pööglen ollime, lätsime Nuia mokalaadale. Püstijalu jõive kõrdsin ja laultsive. Mõni telds kah, sis joodi liiku. Peremees iki tei liigu, käsiraha anti kah iki, mudu es ole kaup kindel ju. Sedä olli küll, et tudruk või poiss jäi paigale, sis mokalaadal telliti, oli lõbu. Võtiv iki viinä kah tudruku.

Peretellimine, mokalaat.
Peretellimine toimus enamasti küünlapäeval. Mokalaat – peretellimine kõrtsis – oli ka teistel tähtpäevadel. Kõrtsiminekut seoti vastlasõiduga.

Halliste

S. Lätt

1961

RKM II 107, 126 (32) < Halliste khk – S. Lätt (1961)

Vastlapäev

PERETELLIMINE, MOKALAAT

13

622
/ / / /
Citation
“Sellekõrrag olli mokalaat, kun poisse ja tidrukid telliti …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44622.