Tekst

Küünlapäeva peeti naiste auks. Naised ei kedranud. Toodi punast viina. Isamehed käisid kuulamas ja vaatamas. Kellad olid pääl. Tüdrukud panid puhtamasse riidesse ja olid ärevil, ei tea, kes täna tuleb. Meestel, kes tulid kuulama, neil oli punane viin kaasas. Kui viin vastu võeti, siis oli lootust. Mõnes kohas anti ka tagasi. Natuke oli ikka teada ka, kelle poolt kuulajad on. Küünlapäev oli ikka rohkem naiste püha.

Küünlapuna joomine.
Nimetatakse ka naistepuna, kuid jõid mehedki. Üle 50 teate. Kombe levikul kindlad alad: Saare-, Läänemaa ja Lõuna-Eesti lõunapoolsed kihelkonnad. Teistel aladel juuakse maarjapuna.

Varbla

L. Briedis

1968

RKM II 253, 119/20 (7) < Varbla khk – L. Briedis (1968)

Küünlapäev

KÜÜNLAPUNA

34

485
/ / / /
Citation
“Küünlapäeva peeti naiste auks …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44485.