Tekst

Riidajas ja Kärstnas algas tõnisepäeval kõrtsis ka peretellimine järgmiseks suveks või aastaks, kuna tellitud [sulased-tüdrukud] ise ameti tulid alles jüripäeval. Räägiti, et mõnel pool, nagu Tarvastus, vanemal ajal olla alganud see küll alles küünlapäevaga. Tõnisepäevast alates käidi siis peretellimise pärast kõrtsis, mida üldiselt kutsuti mokalaadaks. Iga neljapäeva ja pühapäeva õhtuti ja käisid ka need edasi, kes olid juba kauba ära teinud. [---] Nimelt andis kaubategemisel peremees poisile ühe rubla ja tüdrukule 50 kop. käsirahaks, mida palga juurde ei arvatud ja mida enamiste kõrtsis maha joodi, kuhu peremees ka omalt poolt lisa tegi. Kui kaup ei olnud sobiv, võidi seda raha kolme päeva jooksul tagasi viia ehk saata, millega oli kaup katkestatud [---].

Peretellimine, mokalaat.
Teenistuslepinguid sõlmiti tõnisepäeval harva. Mokalaata – kõrtsis peretellimist – tuntakse Mulgimaal, kohati Võru- ja Läänemaal. Peretellimine algas enamasti küünlapäevast.

Helme

H. Martin

1942

ERA II 303, 517/8 < Helme khk – H. Martin (1942)

Tõnisepäev

PERETELLIMINE, MOKALAAT

26

289
/ / /
Citation
“Riidajas ja Kärstnas algas tõnisepäeval kõrtsis …,” Eesti rahvakalender, accessed March 28, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44289.