Tekst

Tennüspäivän Tennüssele viidi terri (herne- või oasupp). Tsiapää liha viidi ka, supi sees ol´l. Toda keegi es tiia, määne see Tennüs ol´l. Ütskõrd keaki ol´l nännü, et olnu õkva nagu Köstre lita, aga tuu ol´legi Köstre lita. Kel olli kauss tühi, sel ol´l miil hää, et Tennüs ärä võtnu. Küläkoera’ sõiva’ ära’. Tuu ol´l innembide, ei minu imä aal es viida. Imäimä tiidse kõnõlda. Põdramäele ol´l viidu, kivve pääle viidu.

Ohverdamised Tinnüsele, loitsimised.
Seapea ohverdamise kohta on andmeid Kagu-Eestist (Võrumaa, Setumaa, Lõuna-Tartumaa). F. J. Wiedemann (AIÄLE) toob pika palvuse, loitsimise, mida loeti seatapmisel (tõnisepäevaks). Loitsimise kohta seatapmise juures rohkem andmeid ei ole. Ohvrianni viimise juures lausutud ütlemised olid lühikesed loitsimised.

Võnnu

O. Kõiva

1966

RKM II 213, 210/1 (6) < Võnnu khk – O. Kõiva (1966)

Tõnisepäev

OHVERDAMINE

22

285
/ / / /
Citation
“Tennüspäivän Tennüssele viidi terri …,” Eesti rahvakalender, accessed April 16, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44285.