Tekst

[---] Sel ööl pidi punkt kesköö ajal üks silmapilk kõige kaevude, jõgede ja järvede veed viinaks saama, aga et kõik kuked eksijad olivad ja oma lauluga keskööaega mitte üsna õiete ei tähendanud, sellepärast oli raske seda silmapilku trehvata, ehk küll mitmel ajal ja korral sai kaevul käidud katsumas; aga siiski teadsivad vanemad inimesed sellest imeviinast ja selle joojatest väga palju rääkida.

Vesi muutub viinaks.
Üle 30 teate, eriti populaarne Hiiumaal, Saaremaal. Hästi tuntud seoses vana-aasta ööga, vähem seoses jõuluööga (vt. levikukaart: uusaasta (4)). Tuntud ka Lätis. – Šmits IV, lk. 1850–1851.

Märjamaa

G. Niphardt

1889

H II 17, 154 (3) < Märjamaa khk – G. Niphardt (1889)

Kolmekuningapäev

KODU KORRASHOID JM. TALITUSED

122

145
/ / / /
Citation
“Sel ööl pidi punkt kesköö ajal üks silmapilk kõige kaevude …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44145.