Tekst

Viiristmisõ muud olõ-õs, ku ristkese’ tetti kohe – salvõ, rüki sisse vai vilä sisse. Rüä pääle viidi ristkene. [Kuis ristkene tetti?] A pirrust, kua tekk õnnõ – poiskõnõ’ tei’ vai esä tekk. Esä sis vei... Sis saa-i vanapakan är viiä’. Vanast iks ülti, õt vanapakan ja puuk vii. Kohe rist om tett, säält saa-i puuk võtta. Sis peläti puuki.

Ristitõmbamine.
Teiste tõrjemaagiliste toimingutega võrreldes on ristide tõmbamine selle päeva kombestikus kõige populaarsem.
* olõ-õs – ei ole; kohe – kuhu; rüki – rukki; rüä – rukki; kua – kes; tekk – tegi; õnnõ – kunas; saa-i – ei saa; iks – ikka

Setu

P. Hagu
A. Mälk
Ü. Ende
S. Mägar
I. Potseps

1973

EKRK I 74, 220 (6) < Setumaa – P. Hagu, A. Mälk, Ü. Ende, S. Mägar ja I. Potseps (1973)

Kolmekuningapäev

KODU KORRASHOID JM. TALITUSED

115

138
/ / / / /
Citation
“Viiristmisõ muud olõ-õs, ku ristkese’ tetti …,” Eesti rahvakalender, accessed April 27, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44138.