Tekst

Villakraasimise talgud. Olid vanasti pärast kolmekuningapäeva. Nael villu pidi ära kraasima, kaks korda läbi: enne üks kord läbi, siis teisel korral sabadeks. Igaüks tõi kaasa oma kraasid. Argipäeviti. Omingu tulid – talvel lühem päe. Tuba köeti soojaks, villad kakuti lahkeks ja pandi parte peale sooja. Süüa said ka ikka. Ead söögid tehti – lihad ja vorstid, leivad ja võid. Õlut oli veel järel pühadest. Kui ei oln, keedeti uut. Õhta tulid poisid ka sinna. Tulid sokku tegema. Karjutasid tüdrukusi. Tulid uksest sisse, tüdrukute kaela kapsti kinni. Pillimees oli ka – torupill ja viiul olid ennemalt. Akati tantsima. Mänge ei olnud. Ei oln kuulda, et oleks lauldud.

Villatalgud.
Talgujääraga villatalguid on kolmekuningapäeva paiku peetud Muhu khk ja Läänemaal.
* sabadeks on nimetatud valmis kraasitäisi; lahkeks – kohevaks

Varbla

R. Viidalepp

1936

ERA II 195, 210/11 (4) < Varbla khk – R. Viidalepp (1936)

Kolmekuningapäev

KÄSITÖÖD

97

120
/ / / / / /
Citation
“Villakraasimise talgud olid vanasti ...,” Eesti rahvakalender, accessed April 24, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44120.