Tekst

[---] Looduse asjadele, kui on ussid ja röövikud taimedel ja puude ja põõsaste kallal ja ka viljapõldudel, siis kes on jumala vää sisse usklik ja usub, et see jumala vägi, mis on sellel pühitsetud veel, et see aitab. Ja see sünnib nii, kes seda loodusele ja taimedele riputab, siis kaduvad mardikad taimedelt. [---]

Jordanilkäimine.
Põhiliselt on jordanivett kasutatud inimeste ning loomade haiguse raviks või ennetamiseks. Üksikuid teateid on kolme lonksu sissevõtmisest „Isa, Poja ja Püha Vaimu nimel“, kasutamisest kurja silma ja kadeduse vastu, toaseinte, voodite, loomatoidu, kalavõrkude piserdamisest jordaniveega, hõberaha jordanivette viskamise kombest veevõtmisel. Vaivara khk teate järgi toodi koju veevõtukoha ümber paigutatud kuuski, selleks et püsiks kalaõnn ning kodu oleks kaitstud pikse eest.

Kuressaare linn

T. Luks

1939

ERA II 255, 626 (8) < Kuressaare l – T. Luks (1939)

Kolmekuningapäev

JORDAN, JORDANIVESI

55

78
/ / / / /
Citation
“Looduse asjadele, kui on ussid ja röövikud …,” Eesti rahvakalender, accessed April 24, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44078.