Tekst

Kolmekuninga lauba õhtu viidi ennemalt õlest tehtud inimese kuju. Jalad ja käed ja pea ka külges. See oli sedamoodi tehtud, et jalgeks oli kaks keppi võetud ja need olid ülevalt kokku seotud, siis üks teene kepp oli ristimise nende keppide külge käteks seotud. See kepp, mis käteks oli võetud, see oli na poolkõber ka. Õlgedega olid kepid ää kruitud inimese kujuks. Ma seda ei tea, mispärast see viidi. Ma olin siis alles lapselik. Üks niisugune õnnesoov see ikka oli. See oli ka, kus uste taha viidi meesterahva kuju ja kus uste taha naesterahva kuju.

Õlgnuku viimine teise pere ukse taha.
See jõulutsükli komme kuulub enam toomapäeva, vana-aasta öö ja uusaasta hommiku juurde, vrd. ERk VII, lk. 13 (toomapäev)
* ristimise – ristamisi

Kullamaa

V. Eenveer

1937

ERA II 139, 550/1 (32) < Kullamaa khk – V. Eenveer (1937)

Kolmekuningapäev

MASKEERIMINE

46

69
/ /
Citation
“Kolmekuninga lauba õhtu viidi ennemalt õlest tehtud …,” Eesti rahvakalender, accessed April 26, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44069.