Tekst

Vanast oli kolmekuninga naljaks kurg. Kurg tehti sedamoodi: kolme jala pikkuse kepile tehti otsast tolli kolme pikkune auk sisse, kuhu kure nokk kinnitati ja alumise noka osa käis paari tolli pikkuselt kepiaugust läbi, mille otsas peenike puuvarras oli ja sellega võis tõmmates alumist nokaosa, mis läbi löödud naela peal liikus, vastu ülemist laksutades tõmmata. Keerati kasukas pahupidi, käisest torgati kurekaela kepid läbi, mees asus alla, kure häält kurluuks-kurluuks häälitsedes, ja lagistas (peenest kepist tõmmatult) alumise noka[poole]ga. Kui rennil juhtus lahtine õllekann või kapp olema, ka sõnna torkas kurg oma noka sisse. Ta on ju pool-veelindu ja tahab ka juua.

Teine kuretüüp oli pea selle sarnane. Kerves aeti pahempidi pöörtud kasuka käisest läbi, kerve silm ja tera peidetakse seutult kasukakäise suhu, kuhu ka kaks noka moodi pulka kinnitakse. Mees langeb põlvili parandale ja teeb kervega linnunokkimise taolist parandalt, luiskab nokka vastu maad ja kohendab seljasulgi, sest kervevarre abil on kerge ta pead pöörda.

Kurg.
Levinud Lääne-Eestis; tuntud samuti jõulumaskeeringuna, vähem vana-aastal, mardi- ja kadripäeval. Kurele küsiti teri ja marju (pähkleid) ning juua.
* rennil – söögilaual

Karja

M. Männik

1939

ERA II 255, 348/9 (54–55) < Karja khk – M. Männik (1939)

Kolmekuningapäev

MASKEERIMINE

41

64
/ / /
Citation
“Vanast oli kolmekuninga naljaks kurg …,” Eesti rahvakalender, accessed April 16, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44064.