Tekst

Tuhkapäeval viidakse kärpseid ja ... Tiakse kartulast ja mõni teeb suurest jämest puust kärpse, tiivad külge kua, viiakse kuhugi ukselinki kinni, pannakse salm juure, et kui palju kärpsele süüa peab andma, näiteks: 2 ämrit piima päevas, 5 leiba, mitu kilo kalu jne. Ja et kui ei jäksa süöta, siis viigu teise perese edasi. Kui lumi maas, siis mindaks (kärvest viies) tagurpidi teise perese, ja kui tagasi tulles ästi oma jälgedesse astuda, siis ei saa aru, kust tuldud on, vat mindud on küll, aga ei tea, kust tuldud on.

„Kärbeste tegemine“.
Umbes 13 teadet. Tuntud Muhus ja Saaremaal, üksikuid teateid Pärnu, Hanila khk. Maagilisi toiminguid kärbeste hävitamiseks oli eriti rohkesti madisepäeval. Vastlapäeva kohta 2 teadet.

Muhu

R. Viidalepp

1937

ERA II 130, 556/7 (31) < Muhu khk – R. Viidalepp (1937)

Tuhkapäev

MAAGILISED TOIMINGUD

104

916
/ / / /
Citation
“Tuhkapäeval viidakse kärpseid ja ... Tiakse kartulast ...,” Eesti rahvakalender, accessed April 20, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44916.