Tekst

Tuhkapäe olli nall´lakas päe, sõs teive õlekubudest mehe, viisive tõise talule ööse, et laiskus ärä viiä. See olli illuti, ku mia noor olli, olli meie räästas ka tood. Sis pidi jal ärä viimä, et laiskust sinna es jätä. Mõnikord kandsive mitu ööd ütest talust tõise, see olli tuhkapoisike. Üits võtten, panden saani, tee pääl sidunu puu otsa. Peremees tullu vallamajast, pellänu, ei ole tohtin möödä minnä.

Tuhkapoiss.
Tuntud Mulgimaal (Halliste, Karksi, Paistu, Helme, Tarvastu khk); üksikteateid Pärnu-Jaagupi, Karuse, Koeru khk. Nimetatud ka tuhkapuss. Tuhkapoissi tehtud veel hiljemgi. Mõningane seos ka kadaajamisega vastlapäeval.

Karksi

S. Lätt

1960

RKM II 94, 243/4 (17) < Karksi khk – S. Lätt (1960)

Tuhkapäev

PÜHITSEMINE

Tuhapoiss

25

837
/ / / /
Citation
“Tuhkapäe olli nall´lakas päe, sõs teive õlekubudest mehe …,” Eesti rahvakalender, accessed March 29, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44837.