Tekst

Tuhkapäe veeti ju poissi. Tetti siante poiss valmis ja veeti külasid möödä. Rõõvastest tetti iki, kaeti ööses tõisse talusse viiä. Tähentus olli iki sedäsi, et nee, kes viive, nee om iki usine inimese, ja kelle manu ommukus jäi, sis nee ollive iki laisa. Tuhkapoisil olli kiri kah üten, kästi ruttu edesi jälle viiä. Inimese ollive irmul, es taha kennig omale jätta, sis jääb laiskus majja. Poistele viiti iki tidruk, olli sihante mütsäk tett, tidruku rõõva sellän.

Tuhkapoiss.
Tuntud Mulgimaal (Halliste, Karksi, Paistu, Helme, Tarvastu khk); üksikteateid Pärnu-Jaagupi, Karuse, Koeru khk. Nimetatud ka tuhkapuss. Tuhkapoissi tehtud veel hiljemgi. Mõningane seos ka kadaajamisega vastlapäeval.

Halliste

S. Lätt

1939–40

ERA II 285, 269 (47) < Halliste khk – S. Lätt (1939–40)

Tuhkapäev

PÜHITSEMINE

Tuhapoiss

24

836
/ / /
Citation
“Tuhkapäe veeti ju poissi. Tetti siante poiss valmis …,” Eesti rahvakalender, accessed April 25, 2024, http://www.folklore.ee/erk/items/show/44836.